Újabb postahivatalokra került lakat

Augusztus elején bezártak közel 100 postahivatalt – tudta meg a 24.hu. Megnéztük, hogy a járásban hol maradt még nyitva postahivatal. 

A kistelepüléseken sorra zárnak be a postahivatalok. A 2022-es bezárási hullámot követően tegnap 100 postahivatalt zárhatott be a Magyar Posta. Erről csak egy zárt Facebook-csoportból értesülhetett a sajtó, az állami cég nem adott ki közleményt a bezárásokról.

A járásban – rendes nyitvatartással – Nagyatádon kívül csak három településen, Lábodon, Segesden és Somogyszobon működik postahivatal. Máshol, például Taranyban és Háromfán napi 3 órában fogadják az ügyfeleket, jellemzően délelőtt.

Több helyen a postapartneri szolgáltatás a jellemző. Ez azt jelenti, hogy a bezárási hullám idején a Magyar Posta felajánlotta az önkormányzatoknak, helyi vállalkozóknak, hogy üzemeltessen postahelyeket a településen. Volt, ahol be tudták vállalni, de ahol nem, ott mobilpostai szolgáltatást vehetnek igénybe a lakók, utóbbi is jellemzően délelőtt, szűkített időkeretben áll rendelkezésre. 

Kisbajomban július elején – az üzemeltető betegsége miatt – a postapartneri szolgáltatás is ideiglenesen megszűnt. Ekkor Szelidné Gerencsér Angyalka polgármester asszony felkereste az állam céget, és három nap múlva már meg is érkezett a mobilposta a faluba. (Az egyetemes postai szolgáltatási kötelezettség miatt az nem történhet meg, hogy egy-egy településről végleg kivonul a Magyar Posta.)

– A lakók meg vannak elégedve az ideiglenes szolgáltatással, a Magyar Posta rugalmas volt, mindig a szokott időben érkezik a mobilpostás, ha valakit nem találnak meg, akkor az önkormányzatnál kérnek és kapnak segítséget – fogalmazott Szelidné Gerencsér Angyalka.

A vármegyei portál nemrégiben arról számolt be, hogy a Magyar Posta, pontosabban szólva Závogyán Magdolna államtitkár egy sajtótájékoztatón felvetette, hogy a kistelepüléseken a művelődési házakba költöztetnék a postákat. Arról, hogy ezt a kulturális szakemberek üzemeltetnék, vagy a posta biztosítana hozzá munkaerőt, nem esett szó.

Amennyiben a Magyar Posta nyilvánosságra hozza a most bezárt postahivatalok helyét, beszámolunk róla.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás