Trófeaszemlét tartott a SEFAG Zrt.

Péntek délelőtt 11 órakor tartotta meg szokásos trófeaszemléjét a SEFAG Zrt. Nagysallérban. A legnagyobb gímbika agancsának tömege valamivel több mint 12 kg volt, amit egy Egyesült Államokból érkező vadász ejtett el.

Ebben a bőgési szezonban összesen 175 gímbika került terítékre a SEFAG vadászterületein, amelyek trófeáinak a 24 órás átlagtömege 7,16 kilogramm volt. A 175 gímbika trófeájával 116 agancs lett érmes az idei évben. A legnagyobb nemzetközi pontszámot – 233,78 pontot – kapott trófea 12,08 kg volt, amelyet a tavalyi győzteshez hasonlóan, idén is a Kelet-zselici területen ejtettek el.

A társaság vezérigazgatója, Fehér István beszédében elmondta: minden gazdasági ágazatot érint a recesszió, így a vadászatot is.

– Ez meg is látszott, hisz kevesebb vadász érkezett szeptemberben, és a klimatikus körülmények sem kedveztek, hisz először az aszály és a forróság, ezt követően pedig a rengeteg csapadék nehezítette a vadászati tevékenységet.

Hozzátette: évek óta azon dolgoznak, hogy a vadászat társadalmi elfogadottsága javuljon, a trófeaszemle a vadászati kultúra egy része, végső fázisa a vad iránti tisztelet kimutatásának.

Kovács Ferenc, az Agrárminisztérium vadgazdálkodási főosztályának főosztályvezetője elmondta: a vadállomány szabályozásának mértéke mindig konfliktusforrás, de fontos, hogy a mennyiségi csökkenés mellett a minőség növekedjen.

Dr. Varga Gyula, a SEFAG vadászati és turisztikai osztályának vezetője arról beszélt, hogy míg tavaly 38, addig idén mindössze 11 darab 10 kg feletti trófea került terítékre. Elmondta, hogy ez nemcsak ezen a vadászterületen, hanem az egész országban jellemző tendencia.

A trendeket kell figyelni: azt látjuk, hogy a korábbi években tartósan növekedő érmes arány idén nem megtorpant, hanem visszaesett. Ennek ellenére, a körülmények ismeretében azt mondhatom, hogy sikeres vadászati szezont zártunk.

A SEFAG Zrt. vadászterületeiről négy trófea vesz részt az országos bírálaton, ennyi érte el a 230-as nemzetközi pontszámot. Az országos bírálatra is Nagysallérban kerül sor.

(Fotók: Ormai Bálint)

Megosztás