Somogyban 10 ezer lakosra 6 háziorvos jut

Időből pedig még kevesebb, de az országos átlaghoz képest így sem olyan rossz a helyzet. Az már annál inkább, hogy két év alatt 1300-nál is több orvos lépte át a hetvenedik életévét, miközben 29 évnél fiatalabb gyógyítóból mindössze 71 állt munkába ezen időszak alatt az országban.

Megjelent a statisztikai hivatal Egészségügyi helyzetkép című kiadványa a 2023-as évre vonatkozóan. Ebből egyebek között az is kiderül, hogy a nyugdíjkorhatárt elért magyarok csaknem háromnegyede valamilyen krónikus betegségben szenved. A fiatalabbak között, az 55-64 éves korosztályban ez az arány valamivel 50 százalék felett van. 

A leggyakoribb a magasvérnyomás-betegség, ami minden tíz magyarból négyet érint, és tízből három ember valamilyen gerincbántalomban szenved. Somogyra vetítve még rosszabb a mutató, 10 ezer emberből 4500-nak magas a vérnyomása.

Forrás: KSH

Az elmúlt két évben leginkább a 70 éves, vagy idősebb orvosok száma növekedett, két év alatt 1300-nál is többel, míg a fiatal orvosok száma alig változott, igaz, legalább felfelé. Összességében a legnagyobb problémát ez jelenti, hisz az ország 42 ezer orvosa közül 5 ezernél is több 70 éves, vagy idősebb, azaz rövid alatt akár 12 százalékkal is kevesebb gyógyító lehet Magyarországon.

Forrás: KSH

A háziorvosok számát tekintve Somogyban 10 ezer lakosra 6 háziorvos és házi gyermekorvos jut, ennél több a Dunántúlon csak Baranyában van, ott ez a szám 7. Azonban a háziorvosok el vannak látva munkával, egy háziorvos átlagosan 12729 beteget lát el egy évben, azaz 9-10 perc jut egy betegre. Kiderült az is, hogy a háziorvosokkal – főleg a koronavírus-járvány óta – szívesen konzultálnak a betegek telefonon, a somogyiak 16 százaléka használja az úgynevezett telemedicinális módszert, azaz ténylegesen nem keresik fel az orvost.

(A kiemelt kép illusztráció, forrás: depositphotos.com)

Megosztás