Idén is lesz emlékvonatozás a 37-es vasútvonalon

Október 19-én igazi időutazásban lehet részük a vasútbarátoknak a 131 éves Somogyszob-Balatonszentgyörgy vonalon.

A Belső-Somogyot a Balatonnal összekötő, 37-es számú Somogyszob-Balatonszentgyörgy vasútvonalon 1893. október 24-én indult meg a forgalom. Építésének célja az volt, hogy az itt megtermelt mezőgazdasági árut vasúton szállítsák el. A személyforgalmat 116 év folyamatos üzem után, 2009. december 13-tól függesztették fel. A 2020. július 25-ei villámárvíz következtében a vasútvonal déli szakasza több helyen oly mértékben megsérült, hogy a Böhönye-Somogyszob vonalszakasz vonattal nem járható.

Lelkes vasútbarátok 2018 óta minden évben emlékvonatozást szerveznek, hogy felhívják a figyelmet a vasútvonal szükségességére, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségekre. Az elmúlt évek eseményei összehozták a vasútvonal által érintett települések önkormányzatait és civil szervezeteit. Az idei programsorozat egyik célja, hogy megmutassák, milyen lehetne a vasútvonal ütemes menetrendje 15 év elteltével.

2024. október 19-én (szombaton) 4 vonatpár is közlekedni fog a vonalon. A Bzmot motorkocsiból és Bzx mellékkocsiból álló szerelvény S37 személyvonatként 8:20-kor, 12:10-kor és 16:10-kor indul Balatonszentgyörgyről. A reggeli és délutáni járat Böhönyéig közlekedik, míg a középső egy marcali betétjárat lesz. Egy M41 típusú mozdony által vontatott, 4 retró személykocsiból álló szerelvény Boronka expresszvonat néven 9:58-kor indul Balatonszentgyörgyről és szintén Böhönyéig közlekedik. Külön érdekesség, hogy a két szerelvény délelőtt 11 órakor és délután 14 órakor keresztezik egymással Marcaliban, ilyen pillanat 15 évvel ezelőtt volt utoljára a csendes somogyi állomáson – írják a szervezők.

A részvételi díj 5 és 12 ezer forint között mozog. Jelentkezni a vasutvonal37@gmail.com címen lehet október 15-ig.

További információ a rendezvény Facebook-oldalán található.

Megosztás