Összefogással mentenék meg a templomukat a kisbajomiak

A kisbajomi református templomot 1847-ben építette a helyi közösség, a faanyagot a helyi erdőkből vitték az építkezésre, a dongaboltozata is fából készült, ami manapság már ritkaságszámba megy. Ráadásul országos védett műemlék, mégis: a helyi közösség összefogásából újítanák meg az épületet.

Kétszer pályáztunk a felújításra, egyszer sem nyertünk, de fontosnak tartjuk, hogy amennyire lehet, őrizzük meg az állagát – mondta Orbán Ágnes, a helyi közösség presbitere.

Éppen ezért augusztus 25-én 17 órára egy komolyzenei koncertet szerveznek a templomba, ahol Mészáros János Elek, a 2014-es Csillag születik című műsor győztese lesz a vendég. Az előadó amúgy is szívügyének érzi az ilyen kis közösségek támogatását, már 170 helyen lépett fel ugyanilyen vagy hasonló célból.

– A legfontosabb az lenne, hogy a kitört üvegeket pótolni tudjuk, szeretnénk a két bejáratot lecsiszolni, lefesteni, illetve a lemeztetőt néhány helyen elengedte a csavarozás, azt is ki kell javítani.

Utóbbi azért fontos, mert ha egy vihar feltépi a tetőt, akkor beázik a boltozat, és lévén, hogy fábol készült, félő, hogy összedől a templom. Fontos lenne továbbá a templom tornyát is átnézni, ahol szükséges, kijavítani, erre keresünk majd szakembert.

A koncertre 2 ezer forint a támogatói jegy, kevesebb, mint egy mozijegy.

– Egy igazi, ökumenikus közösséget alkotunk, nemcsak reformátusok járnak a templomba, hanem katolikusok, evangélikusok is. Az ötlethez pedig mindenki segítő szándékkal áll hozzá, úgyhogy bízunk abban, hogy jól sikerül a koncert és a gyűjtés – fejezte ki reményét Orbán Ágnes.

(Fotók: Horváth Áron)

Megosztás