Nem lesz fehér a karácsony

Olyannyira nem, hogy Nagyatád térségében akár 15 fok is lehet szenteste napján. Az Atlanti-óceán felől a hét második felében egymást érik majd a nyugatról kelet felé vonuló ciklonok, megerősödő nyugatias áramlással az évszakhoz képest jóval enyhébb, időnként nedves légtömegek érkeznek – írja az Időkép.

Eddig sem volt rá sok esély, de most már egyre biztosabbá válik, hogy nem lesz fehér a karácsony. A nyugat felé vonuló ciklonok hatására péntektől a szél is megerősödik, a télies hőmérsékletnek viszont nyoma sem lesz.

Nagyatádon és környékén nem kizárt az sem, hogy már-már tavaszias időjárással kell számolni, napközben akár 15 Celsius-fok is lehet december 24-én, és éjszaka sem lesz fagy.

Aki a hegyekbe menne, hogy hófödte tájon töltse a karácsonyt, annak sem jön be a számítása, mert hegyekben még meglévő hótakaró is várhatóan elolvad az ünnepekre, így folytatódik az elmúlt évek trendje, hogy jobbára tavaszt idéző napokkal telik a karácsony.

Forrás: Időkép

A 2090-es évek végére a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön a decemberi és januári csapadék kevesebb mint 5 százaléka hullik majd hó formájában a szimulációk szerint, azaz rendkívül kicsi lesz az esély a fehér karácsonyra. A hó hiánya azonban túlmutat az ünnepi hangulat megváltozásán; módosíthatja az árvizes időszakokat, kihathat a mezőgazdasági termésátlagokra és a sugárzás nagy részét visszaverő világos felületek csökkenésével tovább fokozza a globális felmelegedést – írja Kis Anna meteorológus, a földtudományok doktora (PhD), az ELTE Meteorológiai Tanszékének tudományos munkatársa, a Másfél fok egyik állandó szerzője.

(Nyitókép: depositphotos.com)

Megosztás