Szlovénok és bosnyákok is csatlakoztak a horvát és nagyatádi veteránok együttműködéséhez

Kaproncán találkoztak a négy ország veterán szervezetei, hogy együttműködési szerződést írjanak alá. Ezzel a nagyatádi harckocsizók és a kaproncai veteránok csaknem 25 éves baráti együttműködése négy tagosra bővült.

Szombat reggel 8 órára voltak hivatalosak a 69. Harckocsi Ezred Nyugdíjas és Baráti Körének tagjai Kaproncai városházára, hogy megújítsák együttműködési megállapodásukat a Honvédő Háború Önkéntesei és Veteránjai Kaproncai Egyesületével. A nagyatádi szervezettől összesen négyen látogattak el a különleges találkozóra: Mester László, a harckocsi ezred volt őrmestere, Varga János alezredes, Hafuzi Avnia tiszteletbeli albán konzul, valamint Hortobágyi Ferenc, nyugalmazott őrnagy. Többen is ellátogattak volna városunkból, de egészségügyi okok miatt néhányan itthon maradtak. A nagyatádi harckocsizók már régóta jó kapcsolatot ápolnak a horvát egyesülettel.

– 25 éve kezdődött a barátságunk, a katonák mindig megtalálják egymást – mesélte Hortobágyi Ferenc, a harckocsizók vezetője. – Azzal indult, hogy idelátogattak a horvátok és látták a mi hadiparkunkat, elhatározták, hogy ők is berendeznek egyet és ebben segítettünk nekik. Azóta jó barátság alakult ki köztünk, több rendezvényen együtt dolgozunk, meghívjuk egymást.

Az idei találkozó, ahol hivatalosan is megújították az együttműködési megállapodásukat, azért is volt különleges, mert két további határon túli veterán egyesületet vontak: a Bosznia Hercegovinai Háborús Veterán Szövetséget és a Szlovén Veterán Szövetséget. Ezen megállapodás azért is fontos, mert így nagyobb eséllyel vehetnek részt az egyesületek különböző uniós pályázati lehetőségeken.

Az egynapos találkozó során a küldöttek gyertyát gyújtottak a város délszláv háborús emlékművénél, valamint ellátogattak a Podravka gyárba is, ahol meghallgathatták az igazgatótól a gyár háborús történetét. Számos egykori dolgozó harcolt önkéntesként a háborúban, az elesettekért egy emlékművet állítottak itt fel – nem egy magyar név olvasható rajtuk.

A küldöttség ezután a környék több településére kirándult el, egyebek közt Gyurgyevácra is, ahol helytörténeti kiállításon és előadáson vettek részt. A találkozó egy erdei vadászházban ért véget, ahol közös ebéd mellett a a társegyesületek tagjai koccintottak egymással, és új barátságokat kötöttek. 

(Kiemelt kép: UDVDR RH – Podružnica Koprivničko-križevačke županije)

Megosztás