Padlón van a nagyatádi vendéglátás
Óriási veszteségeket szenvedtek el a vendéglátósok, miközben teljes a bizonytalanság, senki nem tudja, mikor nyithatnak ki. A beígért bértámogatásokat még nem kapták meg, volt, aki már vissza is adta a vállalkozását.
Ennél szerencsétlenebb időpontban aligha nyithatott volna vendéglátóhelyet bárki: Hadi Zsolt február 18-án fogadta az első vendégeit a palacsintázójában, négy hét múlva már be is kellett zárnia a tavaszi korlátozások elrendelése miatt.
– Aztán amikor újra kinyithattunk, úgy tűnt, van remény: folyamatosan emelkedett a vendégek száma, nyár végére visszaállt a teljes forgalom – mondta Hadi Zsolt. – A második hullám tette be végleg a kaput, akkor már csak elvitelre lehetett vásárolni. Novemberben kénytelen voltam visszaadni a vállalkozást, milliós veszteségem lett.
A Central Caffe-t üzletvezetője még mindig tartja három alkalmazottját, a megtakarításaiból fizeti a bérüket.
– Ha minden jól megy, talán márciusban kapunk majd bértámogatást – bizakodik Fekete Zoltán. – Nem egyszerű ennek az igénylése, rengeteg utánajárás és papírmunka van vele. Egyelőre tartjuk magunkat, de teljesen bizonytalan a jövő. Attól tartok, hogy amíg nem lesz teljes átoltottság, addig a kormány nem fog engedni a korlátozásokon, az pedig ki tudja, meddig fog tartani.
A Park Hotel és Étterem tavalyi bevétele alig 15-20 százaléka a korábbinak. A mai napig is veszteséget termel, ráadásul nem tudni, meddig.
– A polgármester úr és az önkormányzat nyújtotta az első és eddig egyetlen segítséget a bérleti díj csökkentésével. A kilenc alkalmazottunk bértámogatására is pályáztunk, de az kb. fél év, mire elbírálják – vázolta a helyzetet Maróti Andrea. – Úgy tudom, a bérnek a felét, a járuléknak pedig a negyedét vállalja át az állam. Jelenleg mintegy 2 millióba kerül ez nekünk havonta, pedig az első hullámban öt alkalmazottat már el kellett küldenünk. A rezsiköltségünk havi másfél millió, és ugyanúgy fizetnünk kell az egyéb díjakat is a tűzbiztonság-technikaitól a szerzői jogdíjon át a liftdíjig: ezek újabb másfél milliós kiadást jelentenek havonta. Állítólag április-májusnál előbb nem nyithatunk ki, az novembertől számítva fél év, rengeteg!
Az Árpádban iskolabüfét üzemeltető egyéni vállalkozó is azt mondja, legalább 500 ezer forintos kiesése lett eddig.
– Márciusban pénteken este bejelentették, hogy hétfőtől nem lesz iskola. Rengeteg árum tönkrement, a 60-70%-át tudtam csak csökkentett áron eladni, ott rögtön buktam vagy 200 ezret – mondta Dibusz Ferenc. – Tavasszal három hónapra be kellett zárni, az teljes kiesés, aztán meg jött a nyár. Szeptember óta működhetünk csökkentett üzemmódban: most nem jöhetnek be reggel a szülők, akik korábban tízórait vettek a gyerekeknek, mert pénzt nem adnak nekik, meg kávét és reggelit is vettek nálam, ez még 25-30%-os kiesés.
Ferencnek katásként négy hónapig nem kellett fizetnie a járulékokat, ezenkívül semmilyen más támogatást nem kapott.
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László a HVG-nek pozitívumként említette a házhoz szállított ételek áfacsökkentését, de problémának látja, hogy a hozzájuk beérkezett levelek alapján nagyon sokan nem tudták igénybe venni a támogatásokat. Az elnök a többi ágazat szolidaritását is hiányolja, illetve tett egy javaslatot is a döglődő ipar megmentésének érdekében: „Ha segíteni akarnának minket, akkor azokra az iparágakra, amik az előző éves forgalmukhoz képest 20 százalékot növekedtek, vessenek ki különadót! Akik kaszáltak a koronavírus alatt, ebből támogathatják a vendéglátó és turisztikai vállalkozásokat” – vázolta fel javaslatait.