Hagyományőrző lovastábor a Csillagtanyán

Ezen a nyáron már másodszor táboroznak a gyerekek a Csillagtanyán, de a meghirdetett harmadik időpont is betelt, hisz egyre népszerűbbé válnak az olyan napközis táborok, ahol a természetközeliség és a régi hagyományok felelelevenítése is program részét képezi. Galéria!

Igaz, hogy a Csillagtanya Nagyatádon működik, mégis, mintha egy más világba csöppennének a táborozó gyerekek, hisz lovakon túl birkák szaladgálnak az udvaron, a kutyák és macskák békében megférnek egymás mellett, kacsák fürdőznek a csüngőhasú malacnak kialakított dagonyában, többféle baromfi rikácsolása hallatszik mindenfelől, nyulak szimatolnak szerte az udvarban, hisz a hely állatsimogatóként is funkcionál.

A napközis táborban értelemszerűen a lovaglásé a főszerep, de ahhoz, hogy a délelőtti lovaglásnak neki tudjanak állni a gyerekek, először összeszedik a trágyát, majd a lóápolás következik, csak ezt követően pattanhatnak lóra – persze segítséggel – a fiatalok. A legfiatalabb táborozó 6, a legidősebb pedig 21 éves az eheti turnusban.

– Nemcsak a lovakkal foglalkozunk, a gyerekek tésztát gyúrnak, házi pogácsát sütünk, házi tejből sajtot készítünk, bográcsban főzünk, bőrkarkötőt készítenek – meséli Bognár Beatrix a Csillagtanya vezetője és lelke.

A héten kirándultak is, először a Vilma-házba. Itt agyagozhattak is a gyerekek. Ezt, és az egész Vilma-házat az elmondások szerint rendkívül élvezték, talán mégis van abban valami, hogy a régi dolgok értékállóbbak és érdekesebb a napjaink tömegcikkeinél.

– Minden lovunk minősített ló, ami azt jelenti, hogy a Magyar Lovassport Szövetség szerint is minden kritériumnak megfelelnek ahhoz, hogy gyerekekkel dolgozzunk velük. A Csillagtanya egyben gyakorlati hely a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusának, azaz a szakmai gyakorlatukat itt is végezhetik a hallgatók.

Beatrixnak segítői is vannak a táborok ideje alatt, hisz egyedül nem bírna tucatnyi gyermeket felügyelni lovaglás közben, így minden lovagló fiatal mellé olyanok vannak beosztva, akik értik a lovaglás csínját-bínját.

– Talán a legfontosabb, hogy nagyon fegyelmezettek a gyerekek, de aki lovakkal dolgozik, annak kell is a fegyelem. Ez meg is látszik rajtuk, az állatokkal tisztelettel bánnak, illetve a nagyobbak segítenek a kisebbeknek, hiába más és más korosztály találkozik, összezördülés sincs közöttük.

A Csillagtanya egész évben nyitva van, tehát aki kedvet érez, hogy kiszakadjon a mindennapokból, és néhány órát, vagy csak egyet egy békés környezetben töltsön, annak ideális választás lehet, akár felnőttként, akár családosan.

(Fotók: Pünkösd Márton)

Megosztás