Egyre nagyobb gondot jelent Nagyatádon is a kóbor macskák helyzete

Az állatvédő egyesület és a Bütyök Állatudvar szerint is egyszerűen már beteltek a kapacitások, nem vagy csak nehezen találni ideiglenes befogadókat az elárvult kismacskáknak. A kóbormacska populációk ivartalanítása enyhítené a problémát, ám sokan még az ingyenes akciókkal sem élnek.

A kóbor állatok állandó problémát jelentenek Magyarországon. Pontos számot nehéz megmondani, ám több forrás csak a kóbormacskák számát 2-3 millió közöttinek saccolja, ez településenként átlagban 600-1000 állatot jelent.

Nagyatádon is egyre inkább érezhetővé válik a túlszaporulat mértéke. A közelmúltban posztolt ki a Bütyök Állatudvar egy felhívást, hogy már nem tudnak több elárvult kismacskát fogadni. Jelenleg 14 gazdátlan, javarészt még folyamatos gondoskodást igénylő kisállatról gondoskodnak, mely kivitelezése hatalmas feladatot jelent. A néhány hetes cicák még nem képesek szilárd táplálékot enni, ezért cumisüvegből kell őket egyesével táplálni, valamint az anyaállat tisztogatását imitáló törölgetések nélkül a megfelelő széklet és vizeletürítés is problémás a kicsik számára.  Az állatudvarhoz a nyár óta 5 különálló almot hoztak be, ezeket higiéniai okok miatt külön-külön kell tartani. Ahogy az állatudvar vezetője, Falusi Erzsébet fogalmazott, már a csillárról is kismacskák lógnak.

– A helyzet az, hogy mi vad- és haszonállatmentéssel foglalkozunk, a macskamentés nem tartozik a profilunkba – mondta Erzsébet. – De a jó szívünk miatt eddig mindig segítettünk, ha tudtunk, de most elértünk a kapacitásaink határát. A 14 kismacskából még csak 2 olyan van, ami már gazdásítható, a többségük még hetekig intenzív gondozásra szorul.

Elkeserítő belegondolni, hogy ezen állatok javarészét feltehetően szándékosan rakták ki a volt tulajdonosaik, mert a túlszaporulat miatt nem tudtak velük mit kezdeni. Egy macskát az út szélén, az esőben találtak Ötvöskónyi és Nagyatád között, kritikus állapotban. Egy almot az erdőből hoztak be, egy másikat a gyümölcsösben találtak meg. Az állatudvar arra törekszik, hogy gazdásítsák ezeket a cicákat, de addig is az etetésük, vizsgálataik, chippel történő ellátásuk költségeit ők vállalják.

Régóta köztudott, hogy a macskapopuláció féken tartása tudatos és felelős állattartással, illetve ivartalanítással megoldható lenne, de Magyarországon meglehetősen primitív a macskatartási kultúra. Sokan nem is látják a problémát, és még akkor sem élnek az ivartalanítás lehetőségével, ha az ingyen van felajánlva.

– A Máltai Szeretetszolgálatosoktól hallottuk, hogy Kiskorpádon volt nemrég meghirdetve az ingyenes ivartalanítás, még a szállításban is segítettek volna. Senki nem jelentkezett, egyszerűen nem érdekli az embereket – mesélte Erzsébet.

Erzsébet hozzátette, hogy a közeljövőben ők is részt vesznek ingyenes ivartalanítási programban, melyet hamarosan meg is hirdetnek.

A Nagyatád Természet- és Állatvédő egyesület elnöke, Simon Ivett is hasonló tapasztalatokról számol be. A menhelyen kutyákat tudnak csak befogadni, elárvult kismacskákon csak akkor tudtak segíteni, ha találnak ideiglenes, vagy állandó befogadót – de egyszerűen már nincs erre kapacitás. További problémát jelent, hogy a magyar állatvédők elvei szerint a mentett cicák befogadása csak bizonyos feltételekkel történhet.

– Csak szobacicának engedünk befogadni, udvarinak nem, így viszont a legtöbb embernek nem kell macska – magyarázza Ivett. – Az a tapasztalat, hogy a kint tartott macska sokkal rövidebb időn belül elpusztul, rendszerint elüti autó, vagy más kóbor állatok támadják meg, ami a fertőzések terjedésével jár. A felelős állattartás része, hogy a gazda vállalja, hogy a házában tartja a macskát.

Ivett hozzátette, hogy ő javuló tendeciát lát az ivartalanítással kapcsolatban, ma már könnyebben meggyőzhetők az emberek, többen kérnek segítséget is. Viszont Nagyatádon jelenleg nincs egy olyan hivatalos szervezet, amely kifejezetten a macskák befogadására szakosodna, éppen ezért van nagy szükség az ideiglenes befogadókra.

A szabadon tartott, ivaros macskák nagy problémát jelentenek – a kóborló kandúrok rendszerint csapnak össze, számos fertőzést, és macska specifikus betegséget terjesztve, több közülük gyógyíthatatlan, mint például a macska aids. A házimacskák bizonyos szempontból invazív fajnak bizonyulnak, jelenlétük nem természetes. A ragadozás, a versengés, a zavarás, a betegségek átvitele, a vadmacskával való hibridizáció mind-mind negatívan hat a vadon élő állatokra. A védett madarak zsákmányolásán, zavarásán kívül olyan fokozottan védett fajokat is veszélyeztet, mint az ürge. Ráadásul a házimacskák csak az esetek kisebbik felében ejtenek el prédát éhségből, többnyire csak a vadászösztön miatt ragadoznak.

Mindannyiunk érdeke a felelős macskatartás! Amennyiben támogatni szeretnék a nagyatádi állatvédők munkáját, ezekre a számlaszámokra fogadják a felajánlásokat:

Bütyök Állatudvar: 11743033-25031304-00000000

Nagyatádi Természet- és Állatvédő Egyesület: 11743033-29902279

(A képeket a Bütyök Állatudvar készítette.)

Megosztás