Atád ízei – a vörösbor, forralva is

Az Atád ízeiben ezúttal a vörösbor jótékony hatásai után nyomoztam. Persze, a megszokott recept sem marad el.

A legdrágább bor, amit valaha eladtak, egy 1947-es Cheval Blanc. Egy 2010-es aukción kelt el nem kevesebb, mint 67 millió forintért. Szerencsére ennél jóval szerényebb összegért is hozzájuthatunk vörösborhoz, és élvezhetjük ki jótékony hatásait.

A francia konyha ismert és elismert világszerte. Szeretik a jó szaftos húsokat, vajban gazdag mártásokat és a teljes tejből készült zsíros sajtokat is. Ezek alapján úgy gondolhatnánk, hogy a franciák között sok az elhízott, a szív és érrendszeri betegségben szenvedő. Tévedés, sőt! Az ellentmondás titka a rendszeres, kulturált és mértéket tartó vörösbor-fogyasztás.

A régi korok embere úgy tartotta, hogy a vörösbor megvédi a bélrendszeri fertőzésektől. Ma már tudjuk, hogy ennél sokkal többre képes. Antioxidáns tartalma gátolja a szabadgyökök roncsoló hatását, egyéb vegyületei pedig csökkentik a koleszterinszintet. Az ajánlott napi adag 2 dl. A lényeg, hogy csakis jóminőségűt fogyasszunk, mégpedig mértékkel.

Aki tisztán nem kedveli az ízét, annak itt az idő ízletes forralt borral próbálkozni. Az idő ugyan még szép napos, de azért tudjuk, hogy a tél nem marad el. Számomra nincs melengetőbb ital a hidegek beköszöntével, mint a jófajta forralt bor. Sokfélét kóstoltam már, és úgy vélem, ez is olyan “ahány ház annyi szokás”-ital. Az én receptemben az alapok mindig ugyanazok, aztán néha kísérletezem egy-egy hozzávalóval. Így történt ez a minap, amikor szárított mangót dobtam bele. Remélem, a kedves olvasónak is úgy fog ízleni, mint nekem.

 

Forralt bor

Minden alapanyagot rakjunk össze egy nagy lábosba, és forraljuk össze. 

0,75 l  Egri Bikavér, vagy más testes vörösbor
0,5 l víz,
2 teafilter, én egy gyümölcsös vörös teakeveréket használtam,
4-5 szem szegfűszeg,
10 cm-es fahéj rúd,
2 ek. vaníliás cukor,
barna cukor ízlés szerint,
nagy szemű csemege mazsola,
1 zacskó szárított mangó darabolva,
2 narancs leve.

 

Megosztás