A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Nagyatádon

Civil szervezetek és politikai pártok emlékeztek hétfőn délután a nándorfehérvári diadalra, a magyar-török háborúk egyik legjelentősebb eseményéről.

1456. július 22-én Nándorfehérvárt – a mai Belgrádot – védő magyar seregek megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem 555. évfordulója alkalmából, 2011. július 4-én az Országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

Hétfőn politikai pártok és nagyatádi civil szervezetek emlékeztek meg a magyar történelem jelentős eseményéről Nagyatádon a Hunyadi emlékoszlopnál.

Az ünnepségen beszédet mondott dr. Ludas László alpolgármester, aki arról beszélt, hogy Nándorfehérvár hős védői a diadallal példát mutattak és mutatnak ma is a következő nemzedékeknek. 

– A diadal a Magyar Királyság és a közép-kelet európai népek együttes győzelmének tekinthető. Felismerték a közös érdeket, azt, hogy közösen lehet sikereket elérni: arra vagyunk ítélve, hogy összefogjunk – fogalmazott. – Kellenek a hősök, kellenek a nagyszerű történelmi pillanatok, de kell a megannyi névtelen hős, és ma nemcsak a vezetőkre, hanem a rájuk is emlékezünk.

A beszédet követően Fiumei Éva, Gresa Lívia és Lacza Attila tartott megemlékező műsort, majd a pártok és a civilek elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Hunyadi emlékoszlopnál.

Megosztás