Így működik a kötelező visszaváltás a falvakban, kisebb településeken

Július 1-től valamennyi ital csomagolása visszaváltható lett, a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben szedtük össze. Nagyatádon több REPont automata működik, de a környékbeli települések 400 m2-nél kisebb üzletméretű boltjaiban nem kötelező a rendszert működtetni.

A nem kötelezett kereskedők önkéntes alapon csatlakozhatnak a visszaváltási rendszerhez, a MOHU lehetőség szerint automatát biztosít nekik, de választhatják a kézi visszaváltást is, ilyenkor a boltos egy erre a célra fejlesztett applikáció segítségével leolvassa és átveszi a palackokat, a visszaváltási díjat pedig készpénzben téríti meg, vagy levásárolhatóvá válik az adott üzletben.

A kézi visszaváltás hátránya, hogy a visszaváltási díjat az üzlet saját kockázatára, pénzügyi felelősségére fizeti ki a fogyasztónak, vagyis, ha a MOHU a palackok begyűjtése során nem veszi át őket (például azért, mert megsérülnek tárolás közben), akkor a boltosnak vesztesége keletkezhet. Ugyanakkor, az önkéntes partnerek kezelési díjat kapnak a palackok átvételéért és tárolásáért.

A REpont.hu oldal térképes keresője szerint a környékbeli, kisebb települések közül csak Berzencén, Böhönyén és Csokonyavisontán van lehetőség a palackok visszaváltására.

Nagyatádon a Kossuth utcai Mecsek Füszért diszkontáruház (Coop), a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco biztosít helyszínt a visszaváltásra, a boltok által meghatározott nyitvatartási időben, mely megtekinthető a REpont alkalmazásban.

Fontos, hogy a palackot ne nyomjuk össze, az automaták csak ép palackokat kezelnek és a rajtuk lévő vonalkódnak jól láthatónak kell lennie, ezért ne távolítsuk el a címkét sem.

(Kiemelt kép: depositphotos.com)

Megosztás