Ehető? Mérgező? Hamarosan indul a gombaszezon

Ennek kapcsán márciusban indul Nagyatádon egy gombaismereti tanfolyam, amelynek célja, hogy stabil alapot nyújtson az érdeklődők és erdőjárók számára a gombák felismerésében és gyűjtésében. A képzést Makkos Péter gombaszakellenőr tartja, aki 2010 óta foglalkozik komolyabban a gombákkal.

A tanfolyam elméleti és terepgyakorlati részből áll. Az elméleti oktatás a Kincsesházban zajlik, míg a gyakorlati foglalkozások a Nagyatád környéki erdőkben lesznek. A tematika túlmutat a fajismereten: a résztvevők betekintést nyerhetnek a gombák gasztronómiai felhasználásába, tartósítási lehetőségeibe, a gyűjtési etikába, valamint a gombákkal kapcsolatos tévhitek tisztázásába is.

Makkos Péter szerint a tanfolyam nem csupán a gombafajok felismeréséről szól, hanem arról is, hogy a résztvevők megértsék a gombák ökoszisztémában betöltött szerepét. A különböző életmódú gombák – például a fákhoz kötődő szimbióta vagy a farontó fajok – elengedhetetlen részét képezik az erdei környezetnek.

A képzés nem ad hivatalos végzettséget, azonban biztos alapot nyújt azoknak, akik szeretnék magabiztosabban gyűjteni a gombát. Magyarországon 74 árusítható gombafaj található, de ennél jóval több ehető, találni pedig többezer félét lehet.

A somogyi erdők különösen gazdagok gombafajokban, ennek ellenére a legtöbben csak néhány közismert fajt – például vargányát, rókagombát vagy galambgombát – gyűjtenek. A tanfolyam egyik célja, hogy a résztvevők biztonsággal felismerjék az ehető és mérgező fajokat, megismerjék azt a szűkebb környezetünk adta kincsesbányát, amit az erdők rejtenek.

Megosztás