Hétfőn lesz legjobban látható az újonnan felfedezett üstökös a hajnali égbolton

Pénteken érte el Tsuchinshan-ATLAS üstökös a perihélium pontját, azaz most van a legközelebb a naphoz, most a legfényesebb is. Szabad szemmel is látható a tavaly felfedezett égi tünemény, ugyanakkor az időjárás nem kedvező az észlelésnek.

Szabad szemmel is látható üstökös tűnt fel az elmúlt napokban a délkeleti égbolton. A horizonthoz képest viszonylag alacsony szögben tartózkodik – napközben is fent van az égen, ám a Nap fénye miatt ilyenkor értelemszerűen nem látható. Sajnos az esti órákra már újra alábukik, így csak a hajnali órákban, pirkadat előtt van lehetőségünk megfigyelni. Ma például este 18 óra környékén tűnik el az égről, legközelebb pedig vasárnap hat és fél hét körül fedezhetjük fel újra délkelet felé.

Az üstökös a C/2023 A3 névre hallgat, de Tsuchinshan–ATLAS néven is hivatkoznak rá. Az elnevezés is utal arra, hogy tavaly fedezte fel egymástól függetlenül két obszervatórium intézet: januárban a Lila Hegy Obszervatórium (mandarin nyelven „Tsuchinshan”) Kínában, februárban pedig a Dél-Afrikai Csillagászati Obszervatórium, mely tagja a NASA által finanszírozott aszteroida megfigyelő rendszernek (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, röviden ATLAS).

Az üstökösök különleges tagjai a naprendszerünknek, ugyanis lényegében olyan elnyújtott pályájú kisbolygókról van szó, amelyek egészen a Naprendszer legszélesebb öveiből erednek, a keringési idejük a néhány évtizedtől a több tízezer évig terjed. Az összetételük lazán összekapcsolódó por-, jég és sziklatömbökből áll, átmérőjük kilométeres nagyságrendű. A naphoz közel érve a napsugarak hatására a jég szublimálódik, elpárolog, az ekkor felszabaduló por és sziklatörmelék pedig hátrahagyódik. A napfény ezt a por- és gázfelhőt megvilágítja, így alakul ki az üstökös csóvája.

Ahogy a Tsuchinshan–ATLAS üstökös megközelítette a Napot, elsőként szabad szemmel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről észlelte és lefényképezte Matthew Dominick űrhajós szeptember 20-án, majd két nappal később Donald Pettit űrhajóstársa követte őt. Szeptember 23-án jelentették az üstökös első szabad szemmel történő megfigyelését a Földről.

Az üstökösök a keringési idejük során elérik a Naphoz legközelebb eső pontot, ezt hívjuk perihéliumnak – ilyenkor a legfényesebb az égitest. A Tsuchinshan–ATLAS esetében erre pénteken, szeptember 27-én került sor. Hazánkban vasárnap és hétfő hajnalban van lehetőség a legjobban szabad szemmel is látni, amihez hozzájárul az is, hogy a Hold fogyó fázisban van.

Ugyanakkor az időjárási viszonyok nem kedveztek a nagyatádi észlelésnek: reggel még a közelünkben hullámzott az a front, ami a az elmúlt napok esőzéseit is okozta, így az erősen felhős ég eltakarta az üstököst. Hétfőn azonban jóval megritkul a felhőzet, így a szerencsésebbek akár meg is láthatják a hajnali tüneményt. A fényessége a vetekedhet a 20 legfényesebb csillaggal is, bár a pontos fényerejét nehéz megjósolni.

Az üstökös ezt követően kis időre eltűnik, ám nem hosszú időre: október 12-én, amikor a Földhöz legközelebb jár majd, ismét feltűnik az égen, ekkor már a nyugati horizonton. Ezt követően, ahogy távolodik tőlünk, a fényessége fokozatosan elhalványodik és elindul a Naprendszer legkülsőbb pontjai felé – legközelebb 80 ezer év múlva tér vissza.

(A kiemelt kép illusztráció.)

Megosztás