Idilli táborok az Élő Pajtában

A kisbajomi Élő Pajta nemcsak a gasztronómiai élvezetekről híres, hanem arról is, hogy nyaranta gyerekzsivaj tölti be az udvart, a pajtát, a kertet és az istállókat. Galéria.

– A gyerekek nyitottak mindenre, bár sok esetben alig valamit tudnak az állatokról, de ezen igyekszünk segíteni a táborban – mondta Orbán Ági, az Élő Pajta megálmodója és megvalósítója, a Konyhafőnök című műsor egykori győztese.

A nyári napközis tábort már a korábbi években is meghirdették, akkor is mindig betelt a létszám, idén sincs már több hely az augusztusi turnusra sem. Vannak olyanok, akik évről-évre újra visszatérnek az Élő Pajta táborába. Pedig napjaink felgyorsultságában és a készen kapott létezés könnyűségében nehéz elképzelni, hogy a fiatalabb korosztály álma a fejés és az állatok ellátása lenne, mégis: felszabadult és nyugodt gyerekek járnak-kelnek a pajta udvarán, őzgidát itatnak, nyulat és kecskét simogatnak, a másik részük pedig egy teknőben dagasztja az ebédhez dukáló sós percet, odakint pedig fő a gulyás, valahogy olyan az egész, mint egy Gerald Durrell regényben. (A meleg nyári napokra csak ajánlani tudjuk az író Korfu-trilógiáját.)

A gyerekek zöme Nagyatádról érkezett, de vannak kaposváriak és a Balaton mellől is jöttek, a korosztály pedig abszolút vegyes, hatévestől a tizenhét évesig.

Ottjárttunkor a szemközti református tábor résztvevői is átjöttek egy kis állatsimogatásra és Kakas József kreatív foglalkozására, ahol vesszőből készítettek ajtódíszt, az utcán pedig a nagyobbak a járdát festették, hisz Ági igyekszik egy kis színt vinni a falu életébe, úgy tűnik, hogy sikerrel.

A gyerekek a mindennapi betevő egy részét is maguk készítik, egyik nap – Orbán Ági segítségével – krumplis tésztát készítettek, de minden napra jut valamilyen gasztroélmény. Délutánonként egy kis szieszta is jár a gyerekeknek az udvaron felállított medencében. Mindegyikük nagy kedvence a Kaszóról érkezett, mentett őzgida, aki háromnapos korában, sebesülten érkezett, de azóta már az udvar dísze lett.

(Galéria: Pünkösd Márton)

Megosztás